Gustul din aer: de ce mâncarea din avion pare… fără gust?
De multe ori am auzit oameni afirmand că mâncarea din avion nu are gust. Nu este doar o nemulțumire subiectivă, ci o realitate pe care o simt majoritatea pasagerilor. Gustul unui preparat bine pregătit la sol își pierde din intensitate atunci când este mâncat în avion la altitudini mari.
Știai că gustul mâncării se schimbă la 10.000 de metri altitudine?
La altitudine mare, simțul gustului și cel al mirosului scad cu până la 50% din cauza aerului uscat și presurizat. Zgomotul constant al motoarelor poate afecta și percepția gusturilor de dulce si sarat. Cele de umami și picant supraviețuiesc mai bine.
Recent am citit declarația unui chef cunoscut care povestea despre prima sa experiența gătind într-un avion privat. Se pare că nu a stiut că ar fi indicat să adauge mai multă sare în preparatele sale, din cauza altitudinii, care modifică percepția gustului. Este fascinant cum simțurile noastre se adaptează în funcție de mediu. Un detaliu simplu, precum adăugarea unui ingredient suplimentar, poate face diferența pentru o mâncare ce altfel ar fi „neutră” la gust.
Meniu clasa business / premium
De aceea, companiile aeriene colaborează cu chefi pentru a crea meniuri cu: sosuri bogate, condimente puternice, ingrediente umami (roșii gătite, ciuperci, carne lent preparată), rețete adaptate pentru a rămâne savuroase după reîncălzire. Aici vorbim in special de clasele business/premium care se concentrează pe fine dining chiar si in timpul unui zbor. In aceste cazuri, la bordul avionului sunt persoane care se ocupa doar de plating si de rearanjarea preparatelor.
Meniu clasa economy
La polul opus vad tot mai des companii aeriene care nu mai oferă mâncare gratuită pe zboruri scurte sau medii. Am avut o experienta cu linie aeriana autohtona in nu am primit nici macar un pahar de apa pe ruta Bucuresti Londra. Vorbim de un zbor de peste 3 ore. Nu l-as cataloga ca fiind un zbor nu scurt. A fost pentru prima oara cand nu am primit nimic, nici gratuit, nici cu bani. Va fi sa admit ca nu am fost deloc pregatita si ca atare am fost total dezamagita. Speram sa pot plati si sa primesc o apa plata dar nu au avut astfel de servicii. Nu imi dau seama daca a fost un caz singular pentru ca de atunci nu am mai zburat cu linia respectiva pe aceasta ruta.
In ultimii ani, la Clasele economy totul a fost simplificat: porții mai mici si se opteaza in special pe multe snackuri, sandvișuri, gustări „reci”.
Mâncarea gătită în avion există încă, dar din ce în ce mai rar în forma ei clasică, rafinată. Ce se întâmplă în ultimii ani în aviație e rezultatul unui mix de factori: costuri, logistică, preferințele pasagerilor și reducerea risipei.
De fapt, in avion nu se gătește „la cald”. Toate felurile de mâncare sunt gătite la sol. Apoi sunt răcite rapid (prin tehnologia „blast chill”), ambalate individual si transportate la bord în recipiente speciale, In timpul zborului preparatele sunt doar reîncălzite în cuptoarele din avion (care folosesc mai mult căldură uscată, nu microunde).
Ca om pasionat de ospitalitate și gusturi autentice, îmi place să descopăr astfel de detalii. Ma ajută să înțeleg mai bine experiențele culinare, oriunde m-as afla – fie la sol, fie printre nori.