Experiențele autentice sunt cele care rămân cu adevărat în suflet

de | apr. 2, 2025 | Oameni MAGICI pentru România

Experiențele autentice sunt cele care rămân cu adevărat în suflet

Zilele acestea o am pe sora mea în România. Este venită pentru câteva zile la vila împreună cu trei prieteni plecați tocmai din Scoția. Sunt pentru a doua oară în România și sunt dornici să descopere cat mai mult din Transilvania în timpul scurt pe care îl au la dispoziție. Din punct de vedere culinar am început cu un restaurant tradițional în Poiana Brașov. Bucate românești, atmosferă caldă, exact ce trebuie pentru o primă impresie autentică. Toti au apreciat mancarea, serviciul si ambientul. Și surprinzator, au fost ușor amețiți nu de palincă, așa cum mă așteptam ci mai degrabă de ritmurile alerte și complexe ale muzicii noastre tradiționale.

Brașovul, mereu pe listă

Din program nu putea lipsi Brașov.ul, așa că în altă zi am făcut o plimbare în Piața Sfatului și i-am dus să viziteze Biserica Neagră. Am cerut mai multor prieteni o recomandare pentru o noua experiență culinară de data aceasta în Brașov. Am si eu lista mea cu locuri preferate dar am ales să întreb pe cei pricepuți în gastronomie. Sugestia primită din mai multe părți a fost unul din restaurantele recunoscute pentru experienta fine dining.

Multumesc pentru aceasta propunere insa nu, multumesc! Revin cu aceeasi intrebare care poate deranja: de ce aș duce turiștii straini care stau doar câteva zile în România sa aiba o experienta fine dining, când acest concept există peste tot în lume?

Esența călătoriilor este să trăiesc autentic locul

Pentru mine, esența călătoriilor, mai ales daca sunt scurte, este să trăiesc autentic locul în care ma aflu. De aceea, i-aș duce mai degraba într-un han. Sau poate într-o gospodărie tradițională, într-un loc unde se mănâncă așa cum o făceau bunicii noștri. Le-as propune un bulz ciobanesc la gratar si o palinca de prune sau poate de caise sau chiar gutui. Pentru că, dincolo de preparate, e vorba despre povești, despre amintiri și despre un gust pe care nu-l găsești oriunde. Trufe, paste si sticle de vin de 300 gbp gasesc si la ei in tara. In Scotia, tarisoara care are o treime din suprafata Romaniei sunt 13 restaurante cu stele Michelin.

Asadar, fiind gazda, am ales tot un restaurant traditional si au fost foarte incantati. Iar data viitoare cand vin in Romania ii voi duce la o stana să descopere viața pastorală și să deguste produse locale.

Este timp și pentru restaurante cu preparate sofisticate după ce își fac o mică idee despre bucătăria tradițională românească. Să se întoarcă în patria haggis-ului și a whisky-ului și să povestească despre carnea la garniță și despre pălinca de prune din România.